Dieren blijven je verbazen! Hart voor Dieren zet 12 grappige dierenweetjes op een rij:
1. Duiven ‘headbangen’ voor beter zicht
Omdat een duif zijn ogen aan de zijkant van zijn kop heeft zitten, heeft hij moeite met het schatten van diepte. De twee blikvelden van de ogen hebben geen overlap; je kunt dit vergelijken met het kijken met één oog. Zie dan maar eens hoe ver iets van je af is. Door het snelle kopschudden krijgt de duif beelden binnen vanaf meerdere standpunten, die hij combineert om diepte te kunnen zien. Ook kan een duif beweging beter zien door het kopschudden omdat bij het lopen zijn kop (en dus ogen) tijdelijk stil staat. En met een stilstaand zichtpunt zijn bewegingen veel gemakkelijker te detecteren dan wanneer alles beweegt!
2. Een giraffe kan een tong van een halve meter hebben
De gemiddelde lengte van een volwassen giraffentong is 45 centimeter, en het komt niet zelden voor dat de tong langer dan 50 centimeter is! Een giraffe gebruikt zijn tong om bladeren en takjes naar binnen te krijgen. Hoe langer de tong, hoe meer hij in één hap kan eten.
3.De botten van sommige walvissen werken als klankkast
Uit recent onderzoek is gebleken dat met name de schedel van een baleinwalvis werkt als een klankkast. Omdat de geluiden die walvissen gebruiken van een zeer lage frequentie zijn (10 – 130 Hz) hebben ze een grote ontvanger nodig. De schedel van de walvis vangt de trillingen op en werkt nauw samen met het gehoor van de walvis.
4. Een dolfijn herkent zichzelf in de spiegel
Dit is best bijzonder. Veel dieren denken een ander dier in de spiegel te zien. We kennen allemaal de filmpjes wel van een kat die een spiegel aait (of de kat in de spiegel aanvalt). Onderzoek met jonge dolfijnen heeft aangetoond dat dolfijnen écht in de spiegel kijken en zichzelf herkennen.
5. De hoorn van een neushoorn is van hetzelfde materiaal als jouw haar
De hoorn bestaat namelijk uit keratine, een vezeleiwit dat werkt als structuurelement. Onder andere mensenharen, nagels, klauwen en hoorns zijn opgebouwd uit keratine. Tot voor kort waren er allerlei fabeltjes rondom de hoorn van een neushoorn, maar wetenschappers hebben met moderne technieken aangetoond dat het geen ‘samengeperste haren’ zijn, of iets mythologisch.
6. Nachtvlinders vliegen naar een lamp omdat ze denken dat het de maan is
Nachtvlinders die naar het licht vliegen? Gek, toch? Eigenlijk niet; nachtvlinders gebruiken de maan om te navigeren in het donker. In de afgelopen decennia zijn er natuurlijk ‘s nachts veel meer lichtbronnen waarneembaar dan alleen de maan. Nachtvlinders raken er door in de war en denken dat een lamp de maan is!
7. Mieren kunnen niet dood vallen
Mieren hebben verhoudingsgewijs een bijzonder laag lichaamsgewicht ten opzichte van hun omvang. Dit zorgt ervoor dat de luchtweerstand tijdens het vallen de mier afremt tot maximaal vijf kilometer per uur. Ook is het lichaam van een mier ontzettend sterk gebouwd, waardoor hij wel tegen een stootje kan. Al valt een mier uit de hoogste boom van het bos, hij zal niet snel genoeg gaan om dood te vallen.
8. Een slak kan drie jaar slapen zonder te eten
Een slak houdt elk jaar een winterslaap, waarin hij niets eet. De lage temperaturen zorgen voor trage processen waardoor de slak ook bijna niks nodig heeft. De slak ontwaakt weer als het warm genoeg is. Soms is dat echter pas drie jaar later omdat de zomers koud zijn geweest. Maar dat is geen probleem voor een slak!
9. Vlinders proeven met hun pootjes
Een vlinder heeft smaakreceptoren onder zijn pootjes, waarmee hij het oppervlak waar hij op landt direct kan proeven. Proeft hij iets lekkers, dan kan hij zijn lange tong uitrollen naar het oppervlak om ervan te snoepen.
10. Zeeotters houden elkaars handje vast
Zeeotters moeten ook slapen. Omdat ze veel in zee zijn, doen ze dit dan ook in het water, waar ze vaak veiliger zijn dan aan land. Ook zijn zeeotters groepsdieren, dus om te voorkomen dat ze in hun slaap uit elkaar drijven, houden ze elkaar vast. Lief he?
Een echte dierenvriend?
Ben jij een echte dierenvriend? Neem dan nu een abonnement op Hart voor Dieren Magazine en geniet iedere maand van:
- Prachtige dierenfoto’s
- Tips en achtergrondinformatie over voeding, gezondheid en de opvoeding van huisdieren
- Indrukwekkende reportages over natuur en wildlife
- Handige weetjes over hobby- en boerderijdieren